Savjeti i novosti

Par istina o kozmetici...

Malo je žena koje ne uživaju u kupovini i upotrebi kozmetike – ali kako da u poplavi svih proizvoda koji nam se danas nude i preporučuju, saznamo koji je stvarno pravi? Istina je: veoma teško. Zato ćemo u nastavku navesti nekoliko osnovnih pravila koja će vam olakšati kupovinu i uštedjeti novac, a pre svega omogučiti bolju i kvalitetniju negu kože – a mislim da bi ta pravila trebalo da zna svaka žena.


NE VJERUJTE DA SU SKUPI PROIZVODI DOBRI, A JEFTINIJI LOŠI

Zasigurno svaka od nas zna neku ženu koja je koristila samo najskuplju kozmetiku, a ipak ima lošu kožu. I suprotno: ima mnogo onih koje čitav život upotrebljavaju samo "plavu" Niveu, a imaju lijepu kožu. A sigurno je većina nas kupila neki skup proizvod koji nije ispunio očekivanja, i neki jeftiniji koji je ista prevazišao. Ukratko, cena nije merilo kvaliteta. Svakako bi trebalo da jeste, ali nažalost nije. Osim toga bezbroj puta smo, prilikom provjere sastojaka, utvrdili da baš nekoliko vodećih preduzeća iz kozmetičke industrije u svojim proizvodima ne upotrebljava sastojke koji su neophodni za zdravlje kože: antioksidante, sredstva protiv iritacije, ceramide, glicerin, silikone, alfa i beta hidroksi kiseline i pouzdane UV filtere. Ili su sadržani u tako malim količinama da ne mogu imati bilo kakav pozitivan efekat na našu kožu – često su naime navedeni čak posle konzervanasa …

I još nešto: kad prodavačice pokušaju da vas ubijede da je proizvod napravljen od naročito dobrih sastojaka – postoji nekoliko proizvođača sastojaka kod kojih se snabdeva većina kozmetičkih preduzeća, a to znači da je vitamin C u kremi za 10 eura isti kao i onaj u kremi za 100 ili više eura.

NE VJERUJTE DA ĆE VAM KREMA UKLONITI BORE

Kad bi to bilo moguće, žene bi bile bez bora, a plastični hirurzi bez posla. Kreme mogu da otklone samo one potpuno površinske borice, koje su se pojavile usled isušenosti kože, a i to samo dok kremu stvarno koristite – kada prestante, stanje će biti kao što je bilo pre upotrebe. "Istraživanja" koja potvrđuju uklanjanje bora uvek dolaze iz preduzeća koja taj proizvod i prodaju, ali tu vrstu istraživanja nikad ne obave nezavisni instituti. A i tom prilikom prvo kožu očiste sapunom (koji veoma isušuje kožu i zatvara pore) ili čak alkoholom, a onda na odabrani deo nanesu kremu. Normalno je da koža sa kremom izgleda bolje, ali tako bi izgledala i da su naneli bilo koji drugi krem ili obično jestivo ulje. Zašto, recimo, ne uporede svoj proizvod sa nekim konkurentnim? Zato što se onda ne bi primetila nikakva razlika. Duboke bore, koje su pre svega rezultat uticaja iz okoline – UV zračenja, delovanja slobodnih radikala i pušenja – mogu da uklone samo veći zahvati na koži: pilinzi s kiselinama u visokim koncentracijama,mikrodermoabrazija, laseri i kreme koje se dobijaju na recept, a sadrže tretinoin (derivat vitamina A): Renova, Retin-A.

nazad